Jdi na obsah Jdi na menu

Motivace a odměna

13. 4. 2019

Jak spravne motivovat k vykonum? Jak to udelat,aby nekdo udelal dobrovolne to co pozadujeme?V pripade koni je nejlepsi zacit ve stade a u prirozeneho chovani koni. Zanechme stranou všechny články, které studují přirozené chování koní v přírodě ve stádě, kde je "neomezený" prostor. Podívejte se jak se koně chovají ve stádě, kde se tady a teď žijí a mají omezené zdroje, které se snaží bránit si.  Vychova mladeho jedince stadem je moc dulezita a uz pri prvni manipulaci s mladym konem mame zaklad na,kterem se da stavet. Tak proc toho nevyuzit? Vychovu stadem pouzivam  v pripade zasahu do prostoru a pokud by mel kun snahu me nejak ohrozovat. Snazim se svymi gesty nevyvolat v koni predstavu,ze by jsme spolu mohli souperit o pricky v hiearchii. Znalost drobných signálů, které k nám kůň vysílá, nám umožňuje vyhnout se větším konfliktům, kdy bychom museli použít nějakého náslilí. Při správné výchově do budouna přestáváme být vychovávajícím "rodičem", ale spíše partnerem.

Tlak a jeho využití v motivaci je základním signálem v pozitivní i negativní motivaci. Rozlisuji vytvoreni tlaku a povoleni tlaku.Kun hleda misto,kde tlak bude povolen a opet dosazeni chvile bez tlaku je odmenou (napr.vodeni a tlak v ohlavce).Pokud potrebuji s konem pracovat v delsim intervalu (napr.klus v kruhovce) odmenuji pauzou.Pozor pauzu je potreba take naucit,kun by mel byt v pauze povoleny a zrelaxovany. Pokud mame dobre vychovaneho kone zvladajiciho zakladni praci a mame vyssi naroky meli by jsme odmenovat vyrazneji a to pamlskem.Jako narocnejsi praci beru serii cviku nebo vyuku spanelskeho kroku,piaffovani atd.Navic tyto cviky potrebujeme mit v co nejlepsim provedeni a na to jsou pamsky skvele.Priznam se,ze rozhodne nemam rada zadne extremy a vse stavet na pamlscich mi prijde jako kdyz by male deti dochazeli na zaklade platu do MS,aby byli motivovani. 

Pokud jedinec cviky umi a rozhodne se je neplnit,je potreba s naprostym klidem vysvetlit,ze takto ne. Bohuzel negativni motivace je prirozenou soucasti zivota at se nam to libi nebo ne.Dulezite je umet s ni spravne pracovat.U mladych koni se ji snazit uplne vyhnout,protoze vse teprve ucime. V zacatcich by mela fungovat velmi pozvolne,aby kun mel sanci zareagovat vcas. Pro cloveka je přirozenou pomůckou hlas. Nedokazeme tak dobre mimosmyslove komunikovat jako kone a z toho duvodu je používání hlasu vhodné jako pozitivní motivace, tak negativní. Existují i koně, u kterých jako negativní motivace je jízlivost použitá v hlasu ("No to snad nee?). Zdá se mi to až neuvěřitlné, ale funguje to. Přeci jen asi těch přibližných 50 tisíc let kdy se datují počátky domestikace koní, tak vznikl základ pro to, aby tónu lidského hlasu porozuměli.

Pred nedavnem jsem zahledla clanek,kde upozornovali na dulezitost zazit si diskomfort,aby jedinec byl skutecne stastny. Nevychovejte jedince,ktery se pak v dospelosti zhrouti pokud zazije diskomfort. Ze svých vlastních zkušenosti prosím všechny, pokud musíte používat přespříliš korekce  negativní motivaci, zvažte jestli Vaše cíle a cíle Vašeho koně jsou v souladu a jestli se nesnažíte udělat doktora z pětkaře, vždyť může být svělým řemeslníkem. Stejně jako kůň nemusí skákat, když ho to nebaví, může dělat drezuru nebo učit začátečníky a nebo bude něčí mazlík, kterého bude bavit pozitivka a nějaký triky v ohradě.

Preji vsem za kazde situace dobre vychovane kone