Jdi na obsah Jdi na menu

Lék na horkou hlavu....

6. 4. 2019

Známe to všichni, kdo mame kone,kteri maji moznost travit cas na travnatem vybehu. S jarem je té energie najednou víc, i když se snažíme ubírat jádro nebo jej úplně sebereme, tak to co fungovalo přes zimu dobře, najednou nefunguje. Nicméně co s tím?

Když máme energii, tak přece nejlepší je využít ji. Předpokládejme, že máme koně, který má většinou energie přesně tolik chceme (arab x chladnokrevník). Navíc přes zimu nám vše fungovalo. Kůň perfektně rozumí pomůckám ruky a ví, že se nesmí opřít nedej bože projít rukou (viz Článek „Pomůcky – Ruka“), umí zastavovat i na vydechnutí atd. Asi nejvíce se dá energie využít ve spojení s holení a teď tedy ten recept wink.

Hooodně přechodů, přiměřeně shromáždění, kapku nebo více couvání a podle chuti přidáme práci na více stopách – ustupování na holeň, dovnitř plec, dovnitř záď a pro pokročilejší piafování.

Vhodné je vše aplikovat nejdříve samostatně a nechávat koně vstřebávat po správném provedení povolenou otěží a bez přiložených holení s možností pokračovat uvolněně dál. Pokud vidíme, že se kůň nudí (např. začne příliš řešit okolí), hned vložíme další požadavek. Kůň si určuje, jak dlouho pauza bez požadavků bude trvat a možná bude i předstírat, že je naprosto v pohodě, hlavně ať ten nahoře moc neprudí. Možná pak i zapomene, že to předstírá a vlastně úplně v pohodě bude opravdu laugh.

Samozřejmě chápu, že člověk by se na vyjížďce rád odreagoval a nic neřešil, ale jaro už je prostě takové. Využijte té energie pro vytvoření lepší kondičky jak pro koně, tak stoprocentně to prospěje i nám. Nebojte se, za 2 měsíce se vše aspoň trošku vrátí do starých kolejí. Užívejte si té energie, dokud ji máte. Stejně tak užívejte si v zimě, když ji nemáte :-D, tam je potřeba zas pilovat věci, kde potřebujeme spíše chladnou hlavu (poklona, španělský krok, ustoupení zádí, ustoupení předkem atd.)

Jinak ještě doplním jaro je to nejhorší možné období na obsedání koní. Když máte super charakterového koníka a víte co děláte, tak se vše zvládne, ale sama už bych nikdy na jaře koně neobsedala. Vždy se snažím vyhnout u mladého koně jakéhokoliv konfliktu a na jaře té energie prostě může být zbytečně více než je potřeba a když něco zkazíme, náprava u některých jedinců může být dost složitá. Další varování je u cválání, pozor ať se nám kůň moc nerozvášní. Musíte jej mít pořád pod kontrolou, tzn. pokud koně oslovíte i ve cvalu vidíte pohyb uší a pořád reaguje na měknutí otěží (pořád je s námi). Koně mají rádi bezhlavý úprk, ale to ať si užívají ve výběhu. Může se z toho stát nepříjemný a především nebezpečný zlozvyk a jarní nálada to provokuje!

 

Přeji dobrý jarní a přiměřeně energický pojezd wink