Jdi na obsah Jdi na menu

Jezdecke pomucky - sed jezdce

15. 4. 2019

Sed jezdce by se měl měnit a přizpůsobovat aktuálnímu stupni výcviku koně. Není důležité, že nesedíme třeba podle příruček, když koně obsedáme. Důležitá je uvolněnost povolenost a snaha kopírovat a splývat s koněm. Později se samozřejmě snažíme rovna a mít sed co nejkorektnější.

Nejlepší je opět poprosit někoho ať nás natočí, jestli jsme rovní, jak na kruhu, tak na rovných liniích. Stejně tak kontrolujeme jestli zůstáváme v rovnováze a nikam se nenakláníme při různých cvicích atd. Obrovský efekt má sledování videí kvalitních jezdců a pak si pustit své video.

Připomeňme si základní pravidla týkající se sedu.

  • Úhel rameno-kyčel-pata
  • Široká ramena
  • Hlava vzpřímená
  • Pánev a část pod pasem absorbuje veškeré pohyby, ale tělo od pasu už se takřka nehýbá
  • Jezdec by měl být povolený
  • Pravidelně dýcháme

Ráda bych ještě něco napsala k dechu a jejich využití při ježdění. Dech můžeme používat jako avízo. Nádech znamená změnu tempa nahoru nebo jdeme za pauzy znova pracovat. Výdech znamená jdeme dolu nebo taky delší výdech značí přechod do pauzy. Opět pro pokročilejší jedince doporučuji knížku od Sally Swift o Centered ridingu, kde se o sedu dozvíme další skvělé rady, které ráda používám pro představy, jak se může sed ještě zlepšit.

Při složitějších cvicích jako práce na více stopách doporučuji především zůstat v rovnováze a mít stejnou váhu na obou kyčlích. Stejně tak ramena vodorovně. V některých knížkách se pomůcky sedu a váhy liší a jsou protichůdné. Tím, že zůstanete v rovnováze rozhodně nicc nezkazíte a do budoucna, když kůň bude vše umět můžete malinko pomoci váhou, výraznějším našlápnutím třmenu a snížením ramene, aby provední cviku bylo ještě lepší. Pokud se totiž snažíme v začátku působit přespříliš, tak je to spíše na škodu a začínáme se hroutit. Než se kůň ve cviku stabilizuje, může nás do značné míry vyvádět z rovnováhy především kůň. Ideálem je pokud se jezdec učí provádění cviků na zkušeném koni, ale všichni víme, jak se takový kůň těžko shání.

Závislost sedu a sedla?

Co když kůn pod sedlem zlobí? Zapomeňte na některá výše psaná pravidla. 

V posledni dobe vidam stale casteji nabidky klinik na zlepseni sedu. Sed je rozhodne velmi dulezity,ale

Sed jezdce by se mel menit a prizpusobovat aktualnimu stupni vycviku kone.Neni dulezite,ze nesedime treba uplne idealne, kdyz kone obsedame.Dulezita je uvolnenost,povolenost a snaha kopirovat a splyvat s konem. Pozdeji se samozrejme casem si snazime rovnat a mit ho co nejkorektnejsi.

Nejlepsi je opet poprosit nekoho at nas natoci jestli jsme rovni jak na kruhu tak na rovnych liniich.Jestli zustavame v rovnovaze pri ruznych cvicich atd.

Pripomenme si zakladni pravidla tykajici se sedu.

Uhel rameno-kycel-pata.Siroka ramena, hlava vzprimena. Panev a cast pod pasem absorbuje veskere pohyby,aby telo od pasu uz se takrka nehybalo. Jezdec by mel byt povoleny a pravidelne dychat. Dech muzeme take pouzivat jako avizo. Nadech znamena zmenu tempa nahoru nebo jdeme z pauzy znova pracovat. Vydech znamena jdeme dolu nebo taky delsi vydech znaci prechod do pauzy. Opet pro pokrocilejsi jedince doporucuji knizku od Sally Swift o Centered ridingu,kde se o sedu dozvime dalsi skvele rady,ktere rada pouzivam pro predstavy jak se sed muze jeste zlepsit.

Pri slozitejsich cvicich jako prace na vice stopach doporucuji predevsim v zustat v rovnovaze a mit stejnou vahu na obou kyclich.Stejne tak ramena vodorovne.V nekterych knizkach se pomucky sedu a vahy lisi a jsou protichudne. Tim,ze zustanete v rovnovaze rozhodne nic nezkazite a do budoucna kdyz kun bude vse umet muzete malinko pomoci vahou, naslapnutim vice trmenu,mensim snizenim ramene, aby provedeni cviku bylo jeste lepsi.Pokud se totiz snazime v zacatku pusobit presprilis,tak je to spise na skodu a zaciname se v sedle hroutit. Nekdy nas muze z rovnovahy vyvadet i kun.

Zavislost sedu a sedla?

Co kdyz kun pod sedlem zlobi?Zapomente na nektera vyse psana pravidla. 

V posledni dobe vidam stale casteji nabidky klinik na zlepseni sedu. Sed je rozhodne velmi dulezity,ale nic se nesmi prehanet. Muzem sedet na koni jako buh s TOP nejlepsim sedem na svete,ale pokud nemame ochotu kone,tak je nam to zbytecne. Navic kun pokud zatim nejaky cvik neumi,tak nam kvalitu sedu muze narusit. Priznam se,ze to je muj casty problem.

Preji vsem jisty uvolneny sed