Jdi na obsah Jdi na menu

Jaký je ten správný směr?

14. 3. 2019

Tak to na tuhle otázku existuje velmi jednoduchá odpověď. No přece ten směr, který nás zavede k našemu cíli = ke  štěstí. Vlastně není to tak, že štěstím je už ta cesta, po které se vydáváme? To většinou zjišťujeme až později.

Jenže jak se k tomu štěstí dostat?

V současné době díky internetu máme přístup k tolika informacím. Skupiny na sociálních sítích praskají ve švech lidmi ochotnými poradit, ale zároveň trpíme přehlceností informacemi a dokážeme vlastně vyselektovat zrno od plev?

Nekončíme náhodou zaklikaní někde v ohradě s potlačenou touhou vyrazit ven, s uvědoměním si, že svobodnou výchovou jsme vytvořili jedince, který si dělá, co chce a my jsme jej nedokázali na svět za ohradou připravit (vychovat), tak aby byl bezpečný sobě a svému okolí?

Snad nejsme tím, kdo se dívá na krásné vybavení a svůj dýchající trenažér, který je třeba mačkat živou holení při každém pohybu? Ostruha přitvrdí, firma ochranný kryt na břicho vyrobí. Hlava trčí? Zavázat, svázat, vyvázat a hlavu do správné polohy zafixovat, ať chce či nechce. Hubu sice vydrbat, ale nevadí, ostřejší udidlo přijde na scénu. Pod tíhou pohárů našeho trenéra se polička prohýbá a právě to nás ujišťuje o správnosti této cesty?

Kůň člověk a vztah, jaká síla a jaký směr se v tom skrývá? Kruh je mystický a snad na konec kruhu až dorazíme, toho vytyčeného cíle dosáhneme? Hlavně se nezacyklit ve špatném rytmu.

Svítá a náhle naděje z historie se noří. Staří mistři jak rytíři z Blaníku vyrážejí ve svých textech zachránit situaci. Byli opravdu tak bezchybní nebo jen jejich chyby odvál čas? Čím více se blížíme jejich ideálu, tím více se nám vzdalují a peněženka vyprazdňuje. Možná ještě trošku vycentrovat sed a vše bude dobré…. Možná? Snad? Tak jak?

 

Nechci házet první kamenem a zvlášť když sama nemám zameteno před svým prahem. Vše v tomto textu beru možná moc na lehkou váhu a odpověď stále zůstává neodkryta. Pořád jenom samé otázky a kde je ta dobrá rada? Jenže dobrá rada nad zlato….

 

PS: Berte si ze všeho jen to nejlepší, jen nikomu neubližujte a stále na sobě pracujte.